Criteria voor deelname

Het Vocalisten Concours in 2023 kent één categorie: Opera.

De wedstrijd staat open voor alle zangers nationaliteiten die:

  • Geboren zijn op 7 september 1994 of later (max. 29 jaar)
  • niet jonger zijn dan 18 jaar
  • een professionele opleiding hebben afgerond of momenteel student zijn aan een conservatorium gelijkwaardig opleidingsniveau
  • Limburgs of Noordrijn-Westfalen zijn (verwantschap met de regio door herkomst, verblijf, studie of werk, feitelijk of in het verleden).

Zangers die willen deelnemen aan de Competitie moeten deelnemen aan de VCLVC Eerste Ronde door zich in te schrijven en het inzenden van videoregistraties van twee aria's naar eigen keuze in twee verschillende talen en twee verschillende stijlen periodes, begeleid door piano (YouTube of Vevo weblinks).

Deadline: vrijdag 21 juli 2023 (middernacht)

Bekijk onderstaande regels en voorschriften voor meer informatie over de voorwaarden voor deelname.

Competitie schema

Viva Classic Live – Vocal Competition
28/29 Augustus & 6 September 2023
Euregio RMN: Mönchengladbach & Venlo


Kandidaten voor deze competitie moeten eerst deelnemen aan een online-selectie via YouTube.
De tweede ronde bestaat uit een live auditie en twee masterclasses in Theater Mönchengladbach.
De Grand Final is tijdens Viva Classic Live / Theater de Maaspoort in Venlo..

Deadline voor aanmelding
Vrijdag 21 juli 2023 (middernacht) via bovenstaand registratieformulier of stuur een Email naar: CONCOURSVCL@GMAIL.COM
Na registratie ontvangt u verdere details.

Maandag 28 of Dinsdag 29 augustus 2023
Second Round: Live auditie en twee masterclasses in Theater Mönchengladbach
Maandag 28 augustus | 14:00 - 21:30 uur
Dinsdag   29 augustus | 11:30 - 17:30 uur
Masterclasses worden verzorgt door Eva-Maria Westbroek (vocal) en Sybrand van der Werf (scenic)

Woensdag 6 september 2023
Grand Final tijdens Viva Classic Live / Theater de Maaspoort

14:00 - 17:00 uur | Gezamenlijke repetitie met orkest
20:00 - 22:00 uur | Grand Final: Live optreden met orkest door de finalisten bij Viva Classic Live Grand Final


Wedstrijdschema onder voorbehoud

Repertoire

De competitie is verdeeld in drie rondes: eerste ronde, tweede ronde en de Grand Final. De opdrachten voor de deelnemers zijn als volgt:

REPERTOIRE EERSTE RONDE (INZENDING VAN TWEE VIDEO'S):
Videoregistratie van twee Aria's naar eigen keuze in twee verschillende talen en twee verschillende stijlperiodes, begeleid door piano;
Korte motivatiebrief waarin de relatie van de kandidaat met Limburg of Noordrijn-Westfalen wordt toegelicht door herkomst, verblijf, studie of werk, feitelijk of in het verleden.

REPERTOIRE 2E RONDE (LIVE IN THEATER MÖNCHENGLADBACH)
Live uitvoering van drie Aria's begeleid door piano;
Kandidaten maken een programma van zes aria's, minstens drie verschillende talen en drie verschillende stijlperiodes, waarvan minstens één aria van Mozart;
Tijdens de halve finale mag de kandidaat starten met een aria naar keuze en de jury selecteert dan nog 2 aria's.
Deelname aan één of twee Masterclasses is een integraal onderdeel van de tweede ronde

REPERTOIRE GRAND FINAL (LIVE AT VIVA CLASSIC LIVE OPEN-AIR-CONCERT)
Live uitvoering van twee Aria's begeleid door orkest
Kandidaten die worden toegelaten tot de Viva Classic Live Grand Final mogen één aria kiezen uit hun programma van de tweede ronde, de tweede aria uit het programma van de tweede ronde wordt gekozen door de jury.

AANVULLENDE VOORWAARDEN
De aria's moeten worden uitgevoerd in de oorspronkelijke taal en voor de verschillende stemtypen geautoriseerde toets.
De aria's moeten uit het hoofd worden gezongen.

Jury

De jury zal bestaan uit de volgende opera experts:

Sef Thissen - Bariton en initiatiefnemer van Viva Classic Live - Juryvoorzitter

Hector Sandoval - Tenor

Andreas Wendholz - Operndirektor van Theater Krefeld en Mönchengladbach

Detlef Soelter - Stage director - Set designer

Sef Thissen

BARITON EN INITIATIEFNEMER VAN VIVA CLASSIC LIVE - JURYVOORZITTER

Thissen volgt in zijn muzikale loopbaan een andere route dan veel van zijn muzikale collega’s. Deze niet gebruikelijke routebeschrijving voert hem uiteindelijk continu naar de gewenste horizonnen. Eenmaal gearriveerd kijkt Thissen vooruit, op naar nieuwe uitdagingen en vooruitzichten. 

Hector Sandoval

Hector Sandoval begon zijn carrière in zijn geboortestad Mexico. Gefascineerd door de wereld van theater en opera volgde hij van 1987 tot 1993 lessen aan het Nationaal Conservatorium van Mexico-Stad. Zijn leraar was de bekende professor Enrique Jaso.

De carrière van Hector Sandoval

Sandoval reisde in 1994 naar Europa, waar hij studeerde aan de Hochschule für darstellende Kunst in Wenen. Hij voltooide ook vele masterclasses en maakte van de gelegenheid gebruik om zijn repertoire te bestuderen met verschillende beroemde beroemdheden zoals Placido Domingo, Ileana Cotrubas, Walter Berry, Luigi Alva, Christ Merrit, Ghena Dimitrova, G. Hornik, Toma Popescu, Nico Castel, J. Dornemann, Istvan Serjan en Julius Kalmar. Daarnaast werkte hij aan zijn vocale techniek met Francisco Araiza.

Als gevolg van positieve recensies en verschillende prijzen werd Hector Sandoval de Zanger van het Jaar in het jaar 2001 en 2003. In 2001 won hij ook het internationale zangconcours van Kammeroper Rheinsberg. Hector Sandoval was ook succesvol in muzikale opnames. In 1998 won hij een speciale prijs op Festival Victoria Reggia tijdens een radio- en televisie-opname.

Sandovals engagementen hebben hem naar alle belangrijke opera's in Europa, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika gebracht, zoals Wiener Staatsoper, Semperoper, Washington Opera en Opera Mexico.

Andreas Wendholz

OPERNDIREKTOR VAN THEATER KREFELD-MÖNCHENGLADBACH

Andreas Wendholz werd geboren in Bremen en studeerde na zijn middelbare school Duitse taal- en letterkunde, geschiedenis en kunstgeschiedenis aan de universiteiten van Göttingen en Bremen.

De carrière van Andreas Wendholz

Hij werkte als muziektheaterdramaturg in de theaters in Bremen, Hildesheim en Osnabrück.
In 1994 ontving hij een beurs van de Richard Wagner Association.
Van 1996 tot 1998 was hij chef-dramaturg bij het Aalto Muziektheater in Essen. Vervolgens nam hij drie seizoenen lang de operaregie over bij de toenmalige Vereinigte Städtische Bühnen Krefeld en Mönchengladbach.

Van 2001 tot 2008 was hij artistiek directeur en adjunct-staatsdirecteur van het Staatstheater van Neurenberg.

In 2009 verbleef hij in Israël.

Hij werkte als gastdramaturg onder meer voor de Komische Oper Berlin, het Aalto Muziektheater in Essen, het Regensburg Theater en het Muziek van de Centuriën Festival in Stuttgart.

Sinds 2010 is Andreas Wendholz operadirecteur en adjunct-algemeen directeur van het Theater Krefeld-Mönchengladbach, en in 2012 richtte hij de Opernstudio Niederrhein op, die hij leidt.

Detlef Soelter

Detlef Soelter werkt sinds 1998 als freelance opera-, operette- en musicalregisseur. In 2000 won hij de publieksprijs bij de 2nd International Ring Award in Graz met zijn concept voor Wagner’s Parsifal.
Hij regisseerde o.a Turandot in Vilnius,  L’Orfeo en Rigoletto in Ljubljana en meerdere opera’s voor Kammeroper Schloss Rheinsberg en diverse operahuizen in Duitsland en daarbuiten.
Detlef werkt tevens al vele jaren met veel liefde  als  leraar en coach voor jonge zangers. Hij geeft les in acteren, bewegen, rollenstudie en podiumpresentatie aan o.a de  conservatoria van Ljubljana, Lübeck en Dresden. Daarbij legt hij grote nadruk op de combinatie van acteren en zingen en het presenteren van een karakter in al zijn facetten.

Detlef maakt tevens deel uit van het specialistenteam van InCanto International Academy.

De carrière van Detlef Soelter

Sinds 1997 werkt Detlef Soelter internationaal als regisseur voor opera, operette en musical. Zijn producties omvatten "Turandot" voor de Litouwse Nationale Opera Vilnius, "Rigoletto", "Nabucco" en "L'Orfeo" (Monteverdi) voor de Sloveense Nationale Opera Ljubljana en in Venetië, "Madama Butterfly" en "La Traviata" voor Immling Festival, "Don Giovanni", "Pagliacci", "La Cenerentola" en "Ariadne auf Naxos" voor The Festival of the Egean/Griekenland, "Frau Luna", "Der Vogelhändler", "Der Bettelstudent", "Der Zigeunerbaron" en "Rusalka " voor Kammeroper Schloß Rheinsberg en Staatstheater Braunschweig, "Hippolyte et Aricie", "Dido and Aeneas", "Vespro della Beata Maria Vergine" en "Cadmus et Hermione" voor Steglitzer Tage für Alte Musik/Berlin, "La Cenerentola" voor Immling Festival , "Hänsel und Gretel" voor Trentino Music Festival en "Alcina" voor Steglitzer Tage voor Oude Muziek Berlijn.

In februari 2023 werd hij uitgenodigd door de University of Utah in Salt Lake City om een ​​4 daagse masterclass te geven over "The Craft of Acting".

In juni 2023 ging zijn productie van Strauss' "Elektra" in première in Berlijn.

Prijzen

De Competitie 2023 kent de volgende geldprijzen toe:

1E PRIJS € 1.500
2E PRIJS € 1.000
3E PRIJS € 500

Daarnaast kent het Vocaal Concour 2023 de volgende prijzen in natura toe:

Willy Caron Trophy

Speciale Award for de 1e plaats: de Willy Caron Trophy, vernoemd naar de beroemde Venlose opera zanger.
Willy Caron (1934-2010) werd geboren in Venlo en groeide uit tot een van de mooiste operastemmen van Nederland. In februari 1964 won de tenor de eerste prijs op het internationale Verdi Concours in Venetië. Dit was het begin van een geweldige zangcarrière. Willy was meer dan tien jaar verbonden aan de 'Städtische Oper' in Keulen en werkte vele jaren als solist in Salzburg onder Maestro Herbert von Karajan. Hij maakte furore op vele Europese podia zoals in Londen, Barcelona, ​​Bordeaux, Parijs, Bern en München. De talloze succesvolle optredens zijn beschreven in lovende kritieken in binnen- en buitenlandse media.

Opera Compact Award

Prijs voor de 1e plaats: een rol in een toekomstige Opera Compact productie.
Opera Compact is een operagezelschap uit Limburg dat werkt in, met en vanuit de regio en haar culturele mogelijkheden. Opera Compact staat voor hoogwaardige, laagdrempelige en toegankelijke producties, talentontwikkeling, jong publiek en cultuurparticipatie. Opera Compact richt zich op bijzondere locaties en zalen waar weinig opera wordt gespeeld.

Preis des Opernstudio Niederrhein

Prijs voor de 2e plaats: Deelname als zanger in het feestelijke opera gala Hommage to Maria Callas in Theater Krefeld-Mönchengladbach op 25 en 26 november 2023.

Al meer dan tien jaar is de Opernstudio Niederrhein een onmisbaar onderdeel van het muziektheaterensemble van het gemeenschapstheater om jonge talentvolle zangers de kans te bieden hun eerste podiumervaring op te doen en hen te ondersteunen in hun ontwikkeling als zangers. De jonge zangers worden in kleine en middelgrote rollen ingezet in nieuwe producties en repertoirevoorstellingen van het buurttheater en krijgen met hun eigen studioproductie, geënsceneerde concerten, liedrecitals en andere projecten het forum om zich in een individuele manier.

Aanmoedigings-prijzen

Aanmoedigingsprijzen voor de 3e t/m 5e plaats: Gratis toegangskaarten voor muziek- en dansuitvoeringen in Theater de Maaspoort en Theater Krefeld-Mönchengladbach. Uitnodiging voor Masterclasses met deelnemers van de Opernstudio Niederrhein. Beide in seizoen 2023-2024.

Laureaten

Vervolg voor laureaten:

Na afloop van de competitie vindt met elke finalist een oriënterend gesprek plaats om de mogelijkheden voor verdere talentontwikkeling, optredens en engagementen in de Euregio RMN te verkennen.

Locaties

Regels en voorschriften

Viva Classic Live - Vocal Competition

Categorie: Opera

1. Algemene voorwaarden
2. Toepassing
3. De competitie
4. Programma & Repertoire
5. Prijzen
6. Voorzieningen
7. Aansprakelijkheid
8. Juridisch

1. Algemene voorwaarden
1.1. Het Viva Classic Live Vocal Competition 2023 (VCLVC of “de Competitie”) vindt plaats in Mönchengladbach en Venlo, van 28 augustus tot en met 6 september 2023.
1.1a. Het de Competitie in 2023 kent één categorie: Opera
1.2. De wedstrijd staat open voor zangers van alle nationaliteiten die:
a. geboren is op 7 september 1994 of later (max. 29 jaar);
b. niet jonger zijn dan 18 jaar;
c. een afgeronde beroepsopleiding hebben gevolgd of momenteel student zijn aan een conservatorium van een gelijkwaardig opleidingsniveau;
d. afkomstig zijn uit Limburg of Noordrijn-Westfalen (relatie met de regio door herkomst, verblijf, studie of werk, feitelijk of in het verleden).
1.3. Zangers die willen deelnemen aan de Competitie moeten deelnemen aan de VCLVC Eerste Ronde via YouTube-video-opname van twee Aria's naar eigen keuze, in twee verschillende talen en uit twee verschillende stijlperioden, ondersteund door piano. (YouTube of Vevo links)
Deadline: 21 juli 2023  (middernacht).
1.4. Alle beslissingen van de jury zijn definitief en over de beslissingen wordt niet gecorrespondeerd.
1.5. Het tijdschema van de wedstrijd is als volgt:

Vrijdag 21 juli 2023
Deadline aanmelding eerste Ronde (tot middernacht)

Tweede Ronde maandag 28 of dinsdag 29 augustus 2023
2e ronde: Live auditie en twee masterclassesin Theater Mönchengladbach
Maandag 28 augustus: 14:00 - 21:30 uur
Dinsdag   29 augustus: 11:30 - 17:30 uur
Masterclasses door Eva Maria Westbroek (vocal) en/of Sybrand van der Werf (scenic)

Woensdag 6 september 2023
Grand Final tijdens Viva Classic Live / Theater de Maaspoort
10:00 - 12:00 uur | Individuele repetitie met pianist
15:00 - 17:00 uur | Gezamenlijke repetitie met orkest
20:00 - 22:00 uur | Live optreden met orkest door finalisten bij Viva Classic Live Grand Finale

2. Aanmelden 

2.1. Aanmelden kan alleen via het online inschrijfformulier van het VCL Vocal Competition. De inschrijving is pas definitief nadat de Deelnemer het inschrijvingsgeld heeft betaald en alle benodigde gegevens en documentatie correct heeft aangeleverd.
2.2. Aanmelden en inschrijfgeld: Betalings- en inschrijvingstermijnen voor de eerste rondes worden aangekondigd op onze website. Inschrijfgeld is € 25 (incl. gratis toegang tot de Viva Classic Live Grand Finale) Het inschrijfgeld wordt niet terugbetaald aan deelnemers die zich na acceptatie terugtrekken uit de wedstrijd.

3. Het Concours

3.1. Als de deelnemer doorgaat naar de volgende ronden van het Concours, zal hij/zij te zijner tijd op de hoogte worden gebracht van het exacte programma.
3.2. De volgorde van optredens van de deelnemers wordt bepaald door de organisatie.
3.3. De masterclasses in de tweede ronde zijn een integraal en verplicht onderdeel van het Concours.
3.4. De leden van de jury van de wedstrijd zijn de volgende:

Andreas Wendholz, operaregisseur van de theaters in Krefeld en Mönchengladbach
Hector Sandoval, Tenor
Sef Thissen, bariton en initiatiefnemer van Viva Classic Live (juryvoorzitter)
Binnenkort wordt een vierde, vrouwelijk, jurylid bekend gemaakt.

3.5. Deelnemers mogen tijdens de Competitie niet communiceren met juryleden, noch zal enige andere persoon namens een deelnemer communiceren met de juryleden. Overtreding van deze regel leidt tot diskwalificatie van de Competitie.
3.6. Na de tweede ronde kan elke kandidaat die niet is geselecteerd om door te gaan naar de Finale, een juryrapport aanvragen.
3.7. Indien een deelnemer een vaste leerling is van een van de juryleden, onthoudt deze laatste zich in zijn of haar opzicht van de juryberaadslagingen.
3.8. De jury heeft het recht geen prijs toe te kennen.
3.9. De finales zijn openbaar. Daarom wordt avondkleding geadviseerd voor de finale.
3.10. Alle deelnemers aan het Concours zelf zullen de organisatie vóór 11 augustus 2023 via het online aanmeldingsportaal leesbare (niet-geannoteerde) kopieën van de bladmuziek van hun volledige repertoire bezorgen.
3.12. De organisatie kan tijdens de Wedstrijd geen kopieerfaciliteiten voorzien.

4. Programma & Repertoire
4.1. Het Concours is verdeeld in drie ronden: eerste ronde, tweede ronde, Grand Final.
4.2. Repertoire eerste ronde:
• Videoregistratie van twee aria's naar eigen keuze in twee verschillende talen en twee verschillende stijlperiodes, begeleid door piano;
• Korte motivatiebrief waarin de relatie van de kandidaat met Limburg of Noordrijn-Westfalen wordt toegelicht door herkomst, verblijf, studie of werk, feitelijk of in het verleden.
4.3. Repertoire tweede ronde
• Live uitvoering van drie aria's begeleid door piano;
• Kandidaten maken een programma van zes aria's, minimaal drie verschillende talen en drie verschillende stijlperiodes, waarvan minimaal één aria van Mozart;
• Tijdens de halve finale mag de kandidaat starten met een aria naar keuze en de jury kiest vervolgens nog 2 aria's.
4.4. Masterclasses tweede ronde: Deelname aan één of twee Masterclasses maakt integraal deel uit van de tweede ronde
4.5. Repertoire Grand Finale:
• Live uitvoering van twee Aria's begeleid door orkest
• Kandidaten die zijn toegelaten tot de Viva Classic Live Grand Finale mogen één aria kiezen uit hun Halve Finale programma, de tweede aria uit het Halve Finale programma wordt gekozen door de jury.
4.6. De aria's moeten worden uitgevoerd in de originele taal en voor de verschillende stemtypen geautoriseerde toonsoort.
4.7. De aria's moeten uit het hoofd worden gezongen.

5. Prijzen
De Jury reikt de volgende prijzen uit:

De Jury 2023 kent de volgende prijzen in geld toe:
1e Prijs € 1.500
2e Prijs € 1.000
3e prijs € 500

Willy Caron Trophy
Special Award voor de eerste plaats: De Willy Caron Trophy, benoemd naar de beroemde Venlose opera zanger

Opera Compact Award
Prijs voor de winnaar : een rol in een toekomstige Opera Compact productie.

Opernstudio Niederein Award
Prijs voor de tweede plaats. deelname als zanger in het feestelijke opera gala Homage aan Maria Callas   in het Theater Krefeld-Mönchengladbach op 25 en 26 november 2023.

Aanmoedigingsprijzen
Aanmoedigingsprijzen voor de 3e t/m 5e plaats; Gratis tickets voor klassieke dans en muziekuitvoeringen in Theater de Maaspoort en Theater Krefeld-Mönchengladbach in seizoen 2023-2024

Vervolg voor laureaten
Na afloop van het Concours vindt met elke finalist een oriënterend gesprek plaats om de mogelijkheden voor verdere talentontwikkeling, optredens en engagementen in de Euregio RMN te verkennen.

6. Voorzieningen
6.1. De organisatie verzorgt voor de deelnemers het volgende:
a) Gratis lunch of dinner buffet en versnaperingen tijdens de halve finales (live audities en twee masterclasses)
b) Gratis lunch, diner en versnaperingen tijdens de finale van het Openluchtconcert. Deelnemers die de voorkeur geven aan hotelovernachtingen dienen dit zelf te regelen en de kosten zelf te dragen. Een lijst met hotels kan op verzoek worden toegestuurd
6.2. Kandidaten die deelnemen aan de halve finales kunnen voorafgaand aan de auditie 30 minuten oefenen met de pianist. Voorafgaand aan de grote finale is er ook een repetitie met orkest.
6.3. Deelnemers aan de tweede ronde die niet zijn geselecteerd om door te gaan naar de Finale zijn welkom om de Grand Finale en het Openluchtconcert bij te wonen en als publiek deel te nemen. Kaarten reserveren kan tot 1 september 16.00 uur bij het VCL-secretariaat. Alleen finalisten krijgen 2 vrijkaartjes voor hun familie/vrienden om het Openluchtconcert bij te wonen.
6.4. Na afloop van het Concours vindt met elke finalist een oriënterend gesprek plaats om de mogelijkheden voor verdere talentontwikkeling, optredens en engagementen in de Euregio RMN te verkennen.

7. Aansprakelijkheid
7.1. Het verkrijgen van de juiste reisdocumenten, visa en verzekeringen is de exclusieve verantwoordelijkheid van elke deelnemer. De organisatie aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor enige persoonlijke ziekte of letsel opgelopen door de deelnemer, noch voor verlies of schade aan eigendommen van een deelnemer tijdens het transport of tijdens de wedstrijd. Medische kosten, van welke aard dan ook, worden niet door VCL vergoed. Tijdens het Concours is er een arts beschikbaar voor medische noodgevallen.
7.2. Deelnemers dienen zich tijdens het Concours te onthouden van alle professionele verplichtingen of plichten. Uitzonderingen kunnen alleen worden gemaakt ter beoordeling van de organisatie.

8. Juridisch
8.1. Door het inschrijfformulier via de website in te dienen, verklaren inschrijvers zich akkoord:
a) bij alle artikelen in het reglement;
b) met alle daaruit voortvloeiende opdrachten als onderdeel van een prijs.
c) dat voor alle concert- en opnameopdrachten die door de organisatie of zijn aangewezen personen als onderdeel van de prijzen worden verkregen, geen vergoeding verschuldigd is aan het huidige of toekomstige artiestenmanagement van de prijswinnaar;
d) dat de organisatie gemachtigd is om concerten of evenementen van de wedstrijd voor welk doel dan ook op te nemen, op video op te nemen, te filmen, uit te zenden of te fotograferen, zonder enige vergoeding te betalen. Alle rechten, inclusief auteursrechten op dergelijke media, berusten voor altijd bij en zijn eigendom van de organisatie. Foto's of video-opnamen mogen door geen enkele andere partij worden gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de organisatie.
8.2. Alle rechten voorbehouden. Programma onder voorbehoud.

Sponsors